vrijdag 23 oktober 2009

Gratis internetbellen!

Tegenwoordig begint internetbellen steeds meer in te komen: goedkoop bellen via internet. Dit in navolging van het succes van Skype op de PC: hiermee kun je gratis onderling bellen, en met soort prepaid kun je ook bellen naar vaste toestellen. Internetbellen is een soort Skype, maar dan met de gewone telefooon en zonder dat je een PC met headset nodig hebt :-). De meeste (alle?) providers hebben tegenwoordig wel een "Internet + bellen" abonnement, ook wel bekend als "SIP" en "Voip" (Voice over IP). Voor een vast bedrag per maand kun je dan gratis naar andere Voip gebruikers bellen (net als Skype) en met een goedkoper tarief naar gewone vast telefoon.

Problemen met Voip

Het is echter niet geheel zonder problemen! Van verschillende mensen hoor ik allerlei verhalen over: slechte bereikbaarheid, irritante echo, niet naar buiten kunnen bellen, bel die niet over gaat, etc. Zowieso ben je volledig afhankelijk van het internet: storing van ADSL of provider? Dan kun je niet bellen... (gelukkig gebeurt dit niet zo vaak, maar wel af en toe).
Daarnaast zit je vast aan een vrij duur abbo (minimaal 30 euro per maand) en moet je nog steeds per tik betalen.

Ik wil het ook...

Toen ik echter laatst de rekening van KPN (vaste telefoon) kreeg, ging ik toch wel even nadenken: dit is toch wel vrij duur voor dat beetje bellen van ons. Nu zou ik ook wel internetbellen willen, maar dan zonder de bovengenoemde problemen. In ieder geval wil ik mijn vaste lijn nog gewoon houden en niet afhankelijk zijn van een bepaalde provider.

Oplossing

Na wat zoeken kwam ik tot een hele mooie oplossing: een kastje van Linksys (SPA 3102, 60 euro) + een online Voip account (bijv. VoipBuster.com) (30 euro per jaar) = gratis bellen! Nou ja, helemaal gratis is 30 euro per jaar natuurlijk niet, maar het is een stuk goedkoper dan normale providers en je betaalt niet meer per tik (dus "gratis" :-) ).
Je sluit het kastje (bijv. Linksys SPA 3102) aan op het internet (bijv ADSL router) EN (!) op je vaste KPN telefoonlijn. Je normale telefoon sluit je uiteraard weer op het kastje aan. Je kunt nu gewoon gebeld worden via de vaste lijn, en als de stroom uitvalt, wordt automatisch overgeschakeld op de vaste lijn (je kunt dus ten alle tijde bellen en gebeld worden via de vaste lijn!). Vervolgens kun je via de webinterface van het kastje de accountgegevens van bijvoorbeeld VoipBuster.com invullen. Vanaf dat moment kun je met je normale telefoon via internet bellen! Daarnaast kun je nog dmv een "dialplan" instellen dat als je bijv. een # voor de telefoonnummer draait, hij via vaste telefoonlijn belt. De Linksys SPA 3102 heeft trouwens onnoemlijk veel instellingen! Je kunt bijvoorbeeld de voltage van de telefoonlijn, de frequentie van de kiestoon instellen etc etc etc. Gelukkig staat default de meeste instellingen gewoon goed :-). Voor een goede uitleg: zie deze handleiding.

Kortom: op deze manier kun je zelf je "internetbellen" c.q. "Voip" regelen, waarbij je onafhankelijk bent van een (duur) abbo bij een provider, en altijd kunt bellen en gebeld worden via de oude vertrouwde KPN telefoonlijn.

Opmerkingen

Zelf gebruik ik VoipDiscount.com (zelfde als VoipBuster maar dan andere tarieven...). Voor 10 euro prepaid kun je 120 dagen gratis bellen (Fair use policy: 300 minuten (5uur) per week). Dus met 3 * 10 euro kun je een heel jaar "gratis" bellen. Alleen naar vast (inclusief sommige buitenlanden) is gratis, naar mobiel is niet gratis (en daar verdienen ze weer op). Er zijn verschillende "betamax" klonen en andere providers: vergelijk eerst de tarieven en voorwaarden (bijv goedkoper bellen naar mobiel maar dan maar 90 ipv 120 "free days").
Van de 10 euro beltegoed heb ik voor 1 euro (!) een nederlands nummer aangevraagd (ander netnummer etc maar goed voor 1 euro mag je niet klagen). Dit is een normaal nummer waarop andere mensen mij ook kunnen bellen: hebben ze ook Voip dan bellen ze gratis (net als bij Skype). Oftewel: men kan mij bellen via 2 nummers: via voip en via kpn :-).
Je kunt ook helemaal overstappen op voip: bij oa Budgetphone.nl kun je je huidige KPN nummer laten overnemen voor 10 euro per jaar (per maand nog wel 10 euro linesharing aan KPN betalen ivm ADSL?).

Geen opmerkingen: