maandag 7 september 2009

Delphi 2010, Coderage + SDN

Delphi 2010 released!

Vlak na de preview van Delphi 2010 (zie mijn vorige post), verscheen al de RTM versie en is het officieel released. Ondertussen zijn er verschillende interessante blogs verschenen, waarbij verschillende verbeteringen verder uitgelegd worden. Ik zal niet alle verbeteringen bespreken, maar een paar uitlichten. (P.S: zie ook de complete "reviewers" guide!)

Uitgebreide online wiki help (!)
Na de Delphi Prism Wiki is de hele RAD Studio via een mooie online wiki te doorzoeken. Bijvoorbeeld voor het complete overzicht van alle verbeteringen in de 2010 versie:

Voor een handig beginpunt:

Maar ook de complete Delphi Language Guide is beschikbaar, evenals bijvoorbeeld de VCL, etc.

Class constructors
Een mooie uitbreiding (wat nog niet zo nadrukkelijk genoemd is), is de ondersteuning van Class Constructors (net als .Net)

Een voorbeeld hoe je het kunt gebruiken:

RTTI (a la .Net reflection)
Verder is de RTTI sterk verbeterd, meer object georiënteerd zoals .Net Reflection werkt, zonder allerlei pointers, records, etc.

Class attributes
Zoals je ziet, zijn in D2010 verschillende .Net technieken verwerkt. Nu heeft Delphi ook ondersteuning voor class attributes:

TStopwatch
Nog een kleine maar handige uitbreiding is de TStopwacht, voor het meten van tijden (hoe lang een stuk code duurt etc):

Andere handigheidjes:

Datasnap (multitier):

IDE & Source Code:

DBX: Firebird + alle sourcecode (!)
Wat ik zelf erg mooi vind, is de native ondersteuning van de open source database Firebird (compatible (?) met Interbase). Maar ook dat de broncode van alle drivers meegeleverd wordt! Niet alleen van DBX, maar ook (eindelijk!) van Midas.dll (oa bekend van TClientdataset).

Extra's
De eerste extra functies en fixes van "andy" zijn al verschenen voor D2010:

TPL (Task Parallel Library) voor Delphi (!)

Laatst is er een interessante dotNed meeting geweest bij DTS/4DotNet over TPL voor .Net. Gelukkig bestaat voor Delphi zoiets dergelijks al een poosje:

CodeRage 4 & SDN Conference

Geen opmerkingen: