dinsdag 9 december 2008

Delphi Prism beschikbaar!

Delphi Prism is de nieuwste Delphi .Net versie. Het is echter een geheel andere versie dan vorige Delphi .Net versies: het is een soort plug-in in de Visual Studio Shell. Hierover zijn de meningen nogal verdeeld, vooral omdat het geen echte nieuwe Delphi .Net "versie" is maar een geheel nieuw en ander product. Anderzijds is het nu een volledige up-to-date .Net taal, met volledige ondersteuning voor de allerlaatste .Net technieken (LINQ, WPF, WCF, etc). Het heeft ALLE features van C#, PLUS extra handige uitbreidingen! Voor een vergelijking
met C#: http://prismwiki.codegear.com/en/Delphi_Prism_vs._CSharp


Vooral deze extra uitbreidingen maken Delphi Prism interessant. Zo kan nu heel gemakkelijk een blok code of functie asynchroon c.q. parallel uitgevoerd worden via "async
" blokken en "future" variabelen. Dit is veel makkelijker dat dan met C# en Parallel Framework! Verder kan makkelijker met "nullable types" en nil objecten gewerkt worden. "Locked" properties, "Property Notification","Exception filters" etc etc, allemaal handige verbeteringen voor programmeurs.
Nog een voordeel ten opzicht van standaard Visual Studio, is de support voor Linux en Mac OS X
, door middel van Mono.
En ja, de Wiki van Delphi Prism is erg interessant: http://prismwiki.codegear.com
.

Wat dat betreft biedt Delphi Prism veel meer .Net mogelijkheden dan de vorige Delphi .Net versies. Borland heeft wel geprobeerd om te concurreren met Microsoft, ook met C# Builder, maar dit was een bijna onmogelijk taak. Vooral omdat met .Net de ontwikkelomgeving heel nauw samenwerkt met het framework. Zoals de designers voor Winforms en WPF, ondersteuning voor LINQ, Parallel Framework, etc. De ontwikkelingen gingen zo snel, en Borland moest steeds het wiel opnieuw uitvinden c.q. implementeren, zodat het altijd een stuk achter zou lopen. Vandaar: "If you can't beat them, join them". Door de Visual Studio Shell te gebruiken, hoeft men niet meer alles zelf te maken, maar kan direct gebruik gemaakt worden van de aanwezige designers en technieken.

De taal Delphi zelf is wel wat veranderd en uitgebreid. Het sluit nu beter met .Net aan. De reden hiervoor is dat de Win32 en .Net ontwikkelingen steeds meer uiteen lopen. Als men de beide Delphi's zou proberen compatibel te houden met elkaar, zou dat alleen maar vertragen en hinderen. Nu kunnen beide versies ontwikkeld en geoptimaliseerd worden voor hun eigen doelgebieden. Marc Hoffman licht dit ook toe in een interview:
http://www.bitwisemag.com/2/Delphi-Prism-Visual-Studio-Pascal


Als Delphi ontwikkelaar vind ik de VS Shell enerzijds wel jammer, ik had ook liever een echte Delphi IDE gehad ipv VS Shell. Ook het missen van de VCL is jammer. Aan de andere kant is de VCL voor .Net overbodig geworden door WinForms en al helemaal met WPF. De situatie is nu anders dan destijds met Windows 3.11 tot Windows XP. Trouwens, de volgende Visual Studio wordt helemaal WPF based:
http://blogs.msdn.com/ricom/archive/2008/11/18/the-visual-studio-tech-roadmap-starring-visual-studio-2010.aspx

Dus de volgende versie van Delphi Prism kan hiervan gelijk profiteren!

Bestaande Delphi projecten kunnen dus niet 1 op 1 in Delphi Prism geopend worden. Wel zijn ze bezig met een tool die het converteren makkelijker moet maken, namelijk Oxidizer:
http://prismwiki.codegear.com/en/Oxidizer

Ook een Delphi compatible RTL is in ontwikkeling, ShineOn:
http://prismwiki.codegear.com/en/ShineOn

Trouwens, C++ en VB programmeurs moeten een veel grotere omslag maken, die moeten helemaal "opnieuw" beginnen.

Hoewel het voor bestaande Delphi.Net gebruikers jammer is voor deze omslag, heb ik in deze stap van CodeGear meer vertrouwen. Nu kan men zich volledig richten op extra features en uitbreidingen, gericht op de ontwikkelaars.En deze lijst is met verbeteringen is groot:
http://prismwiki.codegear.com/en/Delphi_Prism_Syntax_compared_with_Win32_Delphi


Delphi is onder CodeGear weer sterk bezig met grote opmars. Met Prism is het weer modern en klaar voor de toekomst!

Delphi Prism kan als .iso gedownload worden:
http://cc.codegear.com/free/radstudio

ftp://ftpd.codegear.com/download/RADStudio2009/DelphiPrismISO.iso

Geen opmerkingen: