maandag 15 december 2008

Delphi Object Repository gebruiken

Bij mijn huidige klant moest ik even uitzoeken hoe de "Object Repository" van Delphi gebruikt kan worden, zodat bepaalde framework templates (forms, frames, datamodules, maar ook complete template projecten) door de ontwikkelaars gebruikt kunnen worden. Ik kon voor Delphi 2007 op internet niet direct iets vinden hoe dit nou werkt en hoe je dit in kunt stellen (wel voor oudere versies). In de CodeGear Help stond gelukkig wel het een en ander (trouwens, niet via de "help" knoppen in Delphi zelf, daar heb je niks aan).

Shared Repository instellen

Als eerste maak je een bepaalde map aan, bijvoorbeeld "P:\Lib\Repository". Dit kan een gesharede netwerk map zijn, maar kan ook een lokale map zijn die je via een versie beheer systeem beheert. Vervolgens moet in Delphi de eerder gemaakte map als “Shared Repository” ingesteld worden:
Delphi 2007 Tools Options:

Delphi 2007 verwacht het bestand “BorlandStudioRepository.xml” in deze directory. Dit XML bestand bevat de items die Delphi kan gebruiken uit de repository. Dit bestand is overigens zelf eenvoudig aan te passen (namen, bestanden, etc). Delphi maakt dit bestand zelf niet aan, maar verwacht wel dit bestand (anders werkt het niet!). Het beste is om het huidige bestand te gebruiken: deze staat in de map "C:\Documents and Settings\\Application Data\Borland\BDS\5.0\". Kopieer deze in de eerder gemaakt directory, en start Delphi opnieuw op (!).

Repository gebruiken

De items die in de repository staan, kunnen gebruikt worden via:
Delphi → File → New → Other:Het volgende scherm wordt dan getoond:

Selecteer een item en "Inherit" en druk op “OK”.

Items toevoegen aan de repository

Er kunnen 2 soorten items aan de repository toegevoegd worden: losse items (forms, frames, datamodules) en complete projecten.

Project toevoegen

Een project kan aan de repository toegevoegd worden via:
Delphi → Project → Add to repository:
Los item toevoegen

Een los item kan aan de repository toegevoegd worden, door in de “Form manager” (form, frame of datamodule) met de rechtermuisknop te klikken, en dan “Add to Repository”:
Repository beheren

Items in de repository kunnen bewerkt of verwijderd worden via:
Delphi Tools Repository
Alleen items kunnen bewerkt worden, de categorieën zelf niet (hiervoor moet je “BorlandStudioRepository.xml” zelf aanpassen).

Geen opmerkingen: