woensdag 23 maart 2011

SDN event vr. 18 maart (deel 1)

Afgelopen vrijdag 18 maart ben ik weer een keer naar een SDN event geweest. Het werd gehouden in het “Achmea Conferentie Centerin Zeist: een mooie locatie maar geen parkeergelegenheid dus je moest de auto op een vergelegen parkeerplaats parkeren en via een pendeldienst op en neer rijden...

Pawel Glowacki: What's Cooking in Delphi labs

Als eerste een sessie gevolgd over de ontwikkelingen die er gaande zijn voor Delphi. Sinds de overname door Embarcadero is er veel verbeterd en veranderd (touch & gestures, cloud support, etc) en er zijn veel plannen en ideeen voor de komende versies (data binding, biometrics, voice, social, universal cloud API, parallelization, mobile, etc). Helaas kon en mocht hij weinig concreets zeggen, maar er wordt veel in geinvesteerd. Wat dat betreft was hij blij met Embarcadero: een solide en kapitaalkrachtige onderneming, niet beursgenoteerd dus geen investeerders die zich bemoeien met de roadmap!

De volgende versie gaat in ieder geval 64bit Windows en cross platform (MacOs en Linux) ondersteunen. Dit alleen in de compiler: er komt vooralsnog geen speciale IDE versie voor MacOs etc (hoewel dat wel zou kunnen), ze willen zich eerst vooral op een goede Windows versie richten.

Wel nieuw was de aankondiging dat de volgende versie vector based GUI controls krijgt, die cross platform zijn! Dit is mogelijk door de overname van KSDev, de makers van DxScene en VgScene. Hiermee zijn erg mooie en snelle user interfaces te maken, die door DirectX of OpenGl gerenderd worden (zie een vorige blog van mij hierover). Daarnaast is alles “object based”, dat wil zeggen: je kunt een listbox maken en hierin elke control als item toevoegen (button, image, panel, etc) in plaats van alleen een “listitem”. Een grid met allerlei knoppen en treeviews is zodoende eenvoudig mogelijk. Uiteraard zijn allerlei effecten mogelijk (scaling, zooming, rotation, transparency, transition paths, etc).

Trouwens niets over “Project Cooper” van RemObjects: dit is een Java compiler voor Delphi Prism! Hiermee kun je dus oa “native java” voor Android ontwikkelen.

Sander Hoogendoorn: One man, one Whiteboard and three markers

De tweede sessie was vermakelijk, met allerlei grappen en grollen. Ik had een boek over architectuur van hem gelezen, maar niet geweten wat voor een drukke komiek hij was :-).
Het was de 2e sessie, gehouden zonder agenda: het publiek bepaalde de onderwerpen. In een rap tempo ging het over DDD, Domain models, Business Objects, Dependency injection, validation, logging, AOP, MVC/MVP/MVVM/MVWTF, etc. Weinig nieuws (bekende termen) maar wel met praktische voorbeelden uitgelegd.

Wel interessant was de benadering van domain types: een persoon heeft een voornaam en achternaam. In plaats van deze het “string” type te geven, kun je beter een “HumanName” class maken, want een naam heeft bepaalde karakteristieken: geen cijfers, alleen letters en spaties, geen andere tekens. Dus string is te algemeen. Hetzelfde geldt voor creditcard, BSN/Sofi, rekening- en telefoonnummers.

Ook een goed aandachtspunt was het niet gebruiken van business objecten bij grote acties: bijvoorbeeld uitvoeren van uitgebreide rapportages of het bijwerken van veel records (alle salarissen van een groot bedrijf +10%). Als je duizenden records als data/business objecten moet laden, ben je een hele poos bezig...

Geen opmerkingen: