vrijdag 2 december 2011

LAC 2011, dag 2


De 2e dag van LAC 2011 begon met een leuk filmpje over een jongen van 12 jaar die apps maakt. De achterliggende gedacht hiervan was: de ontwikkelingen gaan snel, en voor je het weet wordt je ingehaald door de volgende generatie.

Dit werd verder uitgewerkt in de keynote van Jan Bosch. Hij heeft onder andere bij Nokia gewerkt, maar is ook bij grote bedrijven van Silicon Valey geweest om te leren hoe ze daar software ontwikkelen. Hij benadrukte dat het vooral gaat om speed, speed, speed. Alleen bedrijven die snel kunnen ontwikkelen, aanpassen en innoveren zijn succesvol. 1 van de redenen dat het slecht met Nokia gaat is dat ze te langzaam zijn, zichzelf niet kunnen veranderen. Dit komt onder andere doordat ze te grote ontwikkelteams heeft. Andere bedrijven zoals Google, Facebook, LinkedIn, Amazon etc hebben meerdere kleine teams volgens de 2 pizza rule: een team moet genoeg hebben aan 2 pizza’s. Uiteraard verschilt dit per persoon :-) dus ter verduidelijking: niet groter dan 6 á 7 personen. Geef elk team zijn eigen verantwoordelijkheid en doel, en zorg voor een goed test systeem. De programmeurs moeten niet bang zijn om te veranderen, dus straf hem ook niet als een bug in de software zit: dit is de verantwoordelijkheid van het test systeem! Dus als je het voor elkaar krijgt om Google.com onderuit te krijgen, ben je juist goed bezig. Op deze manier kun je contineous deployen: code inchecken, automatisch testen en gelijk live! Dit is de ultime ontwikkel methode, waarbij je erg snel kunt veranderen en je ook geen versies meer hebt. Uiteraard moet je eerst contineous intergration en je test systeem goed hebben werken.

En wat betreft architectuur? Deze moet simple simple simple. Als het te ingewikkkeld wordt: opnieuw beginnen. Voor een ingewikkeld systeem een ingewikkelde architectuur maken kan elke “idioot”, maar je bent pas knap als je een simpele architectuur kunt maken!

Innoveren is ook erg belangrijk. De meeste bedrijven zijn te veel bezig met efficiëntie, terwijl dit maar relatief weinig oplevert. Als voorbeeld: je kunt beter voor 10% meer omzet zorgen dan 10% van het R&D budget bezuinigen. Een manier van innoveren is meerdere dingen tegelijk proberen, en de gebruiker laten bepalen welke het beste is. Keuzes maken op basis van data in plaats van de opinie van enkele programmeurs. Dit houdt in dat je verschillende gebruikers verschillende versies geeft en dan meet welke het beste werkt. Zo heeft Google 500 (!) verschillende kleurtinten blauw geprobeerd, en 1 speciale blauwtint zorgde voor een spectaculaire omzetgroei...

Het was een “prikkelende” keynote :-), hij was onder andere van mening dat een crisis juist goed is, omdat je juist dan extra gewongen wordt om te veranderen en innoveren en zorgt dat je scherp blijft.
Nu is bijvoorbeeld contineous deployen niet voor elk bedrijf nodig of uitvoerbaar, maar het geeft wel aan dat “het internet” continue veranderd. Dit kan ook verder doorgevoerd worden, zodat je over enkele jaren een eerste versie van een telefoon of auto koopt, en de software hiervan elke dag geupdate wordt: agile product ontwikkeling.

Deze keynote was zo ongeveer het beste van de dag, de andere sessies vielen een beetje tegen. Zo was er een sessie over een nieuwe manier van ontwikkelen volgens “principles”: bepaalde principles staan vast (soort wetmatigheden) die je niet kunt veranderen, andere principles komen voort uit bijvoorbeeld wensen van gebruikers. Belangrijk is weer te weten “het waarom”. De kernprincipes zijn belangrijk en geen lijvig dictatuur document maken.
Het was een beetje vaag en abstract, waarbij het verzande in een discussie over de exacte betekenis van “requirements” en andere muggenzifterij over woordgebruik. Vervolgens was de tijd om en kon de persoon in kwestie zijn verhaal niet afmaken...

Ik ben toen maar geswitched naar een andere sessie, waarbij uitgelegd werd hoe ze bij het UMC Radboud ziekenhuis innoveren, onder andere door de patient centraal te stellen en om feedback te vragen. Iedereen mag ideeen indienen, die gescreend worden en de beste worden uitgevoerd. De architectuur staat niet vast: anders kun je niet veranderen.

Daarna een leuk ervaringsverhaal van de ‘Port of Rotterdam’. Deze haven is erg belangrijk, en de software moest nodig vernieuwd worden (oa ivm uitbreiding van havengebied). De eerste 2 pogingen op de klassieke manier mislukte, waarna ze het over de andere boeg gooiden: geen Waterfall maar Agile, geen externe partij maar weer zelf een (klein) ontwikkelteam samen stellen. Dit team zelf de verantwoordelijkheid geven en zelf laten beslissen, ze niet te veel te beperken en eigen intiatief aanmoedigen. Dit zorgt voor creativiteit en gaan ze extra goed voor “hun kind” zorgen en worden ze enthousiast en betrokken.
Geen starre architectuur maar “just in time” wat op dat moment nodig is. Over een maand veranderd er wel weer iets of komt er iets bij dus niet te veel vooruit werken.
Een valkuil is om te veel op features te richten, maar dit zorgt voor “quality dept”: je architectuur gaat achter lopen, terwijl deze elke keer bijgewerkt moet worden als je iets tegenkomt of ergens mee bezig bent. Ze herkenden veel van de keynote van die morgen: speed, simple, kleine teams, agile, etc.

Tja, wat sommige bedrijven al niet doen om mensen te trekken... In plaats van inhoudelijke tips en trucs over architectuur hadden ze Hans Kazan ingehuurd. Deze hield vooral een verhaal over zichzelf en deed een paar goochel trucs. Niet echt waar ik van hou: of goochelaars zijn erg goed in het mensen voor de gek houden (maar hoe doen ze dat dan?), of het is echt magisch... En dan moet ik denken aan de tovenaars in de bijbel: die konden net als Mozes in Egypte stokken in slangen veranderen. En ja, ik ben een nuchtere noordeling, maar ik heb genoeg meegemaakt om te weten dat er meer is dan alleen een aarde.

Maar goed, weer “on topic”, ik was blij dat deze sessie ten einde was. Nog een sessie gevolgd over de ontwikkeling voor het Landelijk Register Kinderopvang. Echter weinig inhoudelijk en technisch, en ook hierin discussies over andere details, zodat de tijd weer snel voorbij was :-(.
Wel leuk om te horen dat ze het project binnen 2 maanden gereed hadden door Agile (SCRUM) te gebruiken. Anders was het (net als zoveel andere (overheids)projecten) niet gelukt. Ook het opsplitsen van verschillende onderdelen maakte het overzichtelijk en eenvoudiger.

Als laatste nog weer geprobeerd om wat van “principles” op te steken, zoals die door het Kadaster intern gebruikt wordt. Ook hier een algemeen verhaal en meer bedrijfsmatig, leuk om te horen hoe zij het doen, maar niet nuttig (lees: technisch) voor mijzelf.

Tot slot nog een tip (die ik bij het LAC opgedaan heb): als je mooie gelikte presentaties wilt laten zien, iets anders dan Powerpoint, probeer dan een http://prezi.com/. Presentaties worden dan niet meer saai en lineair maar interactief, met mooie zoom en scroll effecten, bijvoorbeeld deze (druk op de play knop om 1 stap vooruit te gaan, of ergens in de presentatie zelf om daar naar toe te springen).

dinsdag 29 november 2011

LAC 2011, dag 1


Vorige week ben ik bij het LAC (Landelijk Architectuur Congres) geweest in Nieuwegein. Ik ben nu een paar jaar Software Architect bij RBK en had dit ooit ergens ingevuld. Heel “toevallig” (toeval bestaat niet :-) ) kreeg ik een uitnodiging voor het LAC 2011. Aangezien ik nog genoeg te leren heb op dit gebied leek het me niet verkeerd om dit 2-daagse congres bij te wonen.

Het was een leuk, interresant en nuttig congres, waarbij ik veel geleerd heb. Het was wel even wennen: het was namelijk geen technisch congres (ik heb maar een keer Java en Oracle voorbij horen komen) wat ook te zien was aan de vele iPads en MacBooks (echte programmeurs hebben niet zo’n ding ;-) ). Veel algemene informatie gehoord, echter helaas weinig inhoudelijk over goede/slechte architecturen, tips, etc.

Over het algemeen staat niet vast wat een “architect” nu precies is, de meningen zijn nogal verdeeld. Per bedrijf en situatie is dit anders. Sowieso kunnen verschillende niveaus en typen aangegeven worden: Enterprise, Application, Infrastructuur/Netwerk, Informatie Architect etc.
Wel is duidelijk dat de architect van vroeger niet meer kan: gekscherend de “stugge dictator”. De technische ontwikkelingen gaan snel, veel veranderingen, en als bedrijf moet je snel kunnen veranderen. Dit betekent een flexibele architectuur die meehelpt in plaats van tegenwerkt.

De eerste keynote was van de CIO van ministerie van VWS. Zijn onderwerp: “doe maar klein en gewoon”. Architecten kunnen hele mooie diagrammen en techische documenten maken, en die kunnen echt “heel waar” zijn, maar niet-technische mensen begrijpen die totaal niet. Dus daar moet je bij het management niet mee aankomen. Beter is om een simpele tekening te maken en Jip & Janneke taal te gebruiken. Ook belangrijk is te weten wat bij bestuurders leeft: het aantal gigabytes of de betrouwbaarheid van de opslag, de snelheid of de veiligheid van geheime documenten in cloud?

De volgende keynote was van de Application Architect van de UBS Bank (Engeland). Hij beveelde aan om de “principles” goed te communiceren: plat gezegd het “waarom”. Als bijvoorbeeld op management niveau bepaalde beslissingen genomen worden, moet dit vertaald worden naar een globale technische structuur op het Enterprise niveau. Vervolgens wordt dit omgezet in gedetailleerdere structuur op Application niveau. Als laatste moeten de Developers dit uitvoeren.
Als alleen de kale eisen van hogerhand opgelegd worden, zullen de onderliggende lagen dit proberen te omzeilen. Daarom moet je het “waarom” steeds communiceren, zodat men het doel weet, dat het niet maar zo verzonnen is, etc. De mensen gaan dan meedenken en keuzes maken omdat men begrijpt waarvoor het is. Een belangrijk aspect is dat je feedback krijgt: bepaalde wensen kunnen tegen praktische problemen lopen. Normaal krijg je dit niet te horen, maar door de feedback krijgen de “hogere”lagen de bewustwording dat iets niet uitgevoerd kan worden.

Tussen de sessies door konden bedrijven in een Speakers Corner hun verhaal kwijt. Zo zal volgens Citrix het “Bring Your Own Device” concept steeds belangrijk worden. Werknemers hebben gemiddeld 3 devices (PC, Laptop, Smartphone, tablet, etc). Door deze via Citrix te verbinden kan de gebruiker overal zijn werk doen: sessies en data worden automatisch gesychroniseerd. De gebruiker kan vervolgens zelf zijn eigen device uitkiezen, meenemen of zelfs kopen...

De laatste sessies van de 1e dag die ik gevolgd hebben gingen over Agile en Architectuur. Deze zijn allebei nodig: de Waterfall methode is niet meer te doen in deze tijd, alleen in uitzonderlijke situaties zijn ze nog bruikbaar. Agile is de oplossing om debacles te voorkomen, maar waarbij de architectuur zeker belangrijk is! Ook bij de overheid wordt steeds meer Agile gewerkt, en met succes.

Interresant was te horen hoe Rabobank op deze manier werkt. Eerst hadden ze enkele langzame trage projecten van bijvoorbeeld 2 jaar. Nu hebben ze meerdere verschillende kleine teams met elk een eigen project. Bijna elke week verandert er wel iets (kleins) op www.rabobank.nl. Maar ook interne software wordt op de agile manier gedaan: bijvoorbeeld in een nieuwe versie konden ze een nieuw soort hypotheek/verzekering eerst alleen maar aanmaken, in de volgende week of nog later pas deze muteren. Dit lijkt raar, maar in de praktijk was het erg succesvol: in de 1e week waren er al 300.000 van het nieuwe product waren verkocht! Dus de 1e versie, hoe beperkt, was gelijk succesvol.
Dit agile werken houdt wel in dat de architect anders moet werken: teams werken veel sneller, maar hebben een beperkte scope. De architect heeft wel het overzicht en moet de structuur in de gaten houden. Hij moet “bij” alle teams zijn, maar kan niet “in” elk team zitten. Oftewel ook flexibel kunnen werken en wisselen en goed priotoriseren: zorgen dat niemand op jou wacht.

Om echt te profiteren van de snelle en flexibele software afdeling, moet het bedrijf in zijn geheel agile gaan werken. Want je hebt niets aan een 2 wekelijkse update als de implementatie afdeling maar per half jaar updates uitrolt. Meestal kan de QA/Test afdeling goed agile werken, en vinden de testers dit erg prettig: snelle feedback en betere samenwerking. De business en implementatie afdelingen (bovenste c.q. laagste laag) leveren meestal problemen op. Deze moeten erg wennen aan de nauwere betrokkenheid, meer en gerichte vragen, meer updates, etc.

Niet alleen software kun je agile maken, maar ook als bedrijf in het algemeen. Je kunt dan een bepaald business onderdeel of dienst agile maken, zodat je snel op marktveranderingen kunt reageren. Hierbij is het nodig dat je weet wat de barrières in je bedrijf zijn, wat de hotspots zijn (risico, belangrijk, impact, etc), welke je eventueel kunt uitbesteden, etc.

“Lean” kun je ook gebruiken: dit is echter een niveau hoger dan agile: eerst heb je bijvoorbeeld XP (coding standards, test driven development, contineous intergration, design patterns, etc), daarbovenop komt agile (als proces: korte sprints, alleen documenteren wat nodig is, etc). Lean is weer algemener en kun je gebruiken om binnen je bedrijf te kijken welke bedrijfsprocessen je kunt optimaliseren: bijvoorbeeld onderzoeken hoe lang het duurt totdat een bugmelding opgelost is, en waar de meeste tijd/vertraging in zit.

Als laatste werd een reallife casus besproken waarbij SOA (Service Oriëntend Architechture) gebruikt werd. Deze sessie was wel praktischer, hoewel ook een beetje simpel. Gedemonstreerd werd dat je door alleen RPCs (remote procedure call) en (web)services te gebruiken je niet direct flexibeler hoeft te zijn. Belangrijk is dat de business logica op 1 plek ligt (in de service) en niet bij alle clients: als een business rule verandert dan moeten alle clients geupdate worden. Eenvoudig en logisch maar misschien juist daarom snel over het hoofd gezien?

(dit was dag 1, hopelijk de volgende keer dag 2)

vrijdag 18 november 2011

Remote Control: automated GUI test with Delphi and DUnit


Why...
For my current customer I wanted to do GUI testing too. I already made unit tests for the most important parts, but with a large code base it is impossible to test all functionality, especially when you have limited time...

Because users use the GUI to make orders and do all other stuff, I thought: why not start top-down instead of bottom-up? (I known, normally you should start bottom up, but again: I had limited time). 80% of the time they use 20% of the functionality, so it should be easy to test those parts which are mostly used. And when I click the same buttons in the GUI, a lot of stuff is automatically tested! (black box testing: you don’t know if each function is properly working, you only check the final result, which is okay: better do a coarse test than nothing!).

There are several tools to do GUI automation, but I wanted to program all stuff in Delphi and with DUnit: we have a good framework with a nice data tier and business tier, so it would be a lot easier to use the existing stuff to create for example an order with order lines, check in the database if the order is created with the correct values, and check if the new order is loaded in the GUI, press some buttons, and check the database again.

And also important: I do not want to “pollute” all applications with all DUnit stuff, and I want to test the GUI app “as is”: the same .exe the customer will use.

The idea...
So I started thinking:
  • we have RemObjects SDK, so I can very easy make a remote call from DUnitTesting.exe to our Client.exe (and start it with a command line option to enable the new remote control)
  • we have Delphi 2010 with new RTTI, so I can very easy invoke a function with an array of parameters etc.
  • we have HitXML (open source edition), so I can make a simple object tree with properties to sub objects, which are automatically created by HitXML, and I can save/load the whole object with XML. By using the same technique (auto create subobjets using rtti) I can name each object with its property name, and make a back link of the child to the parent. This way I can do a reverse lookup to retrieve a full object path.
Okay, maybe I can create a “lightweight remote interface proxy facade” thingy with HitXML, using the same object path and same component names as the client, so I can search for a button by using “TComponent.FindComponent”? And send the full path with RemObjects, including an array of parameters, and use the new RTTI to execute a function by name in the remote client?
Should be possible!

The result...
After some testing and hacking, I have the following proof of concept (stripped version of what we use internally). By the way: I replaced RemObjects SDK with a simple Indy TCP call because not everybody has RemObjects (but with RO it is easier :-) ).
I made the following simple objects, with the same name and classnames as the real ones in the remote client (a bit simplified for this blog):
 {$METHODINFO ON}    
 TBaseRemoteObject = class
   property Owner: TBaseRemoteObject read FOwner;
   property Name : string                           read FName write FName;
 end;

 TApplication = class(TBaseRemoteObject)
 published
   frmMain : TfrmMain;
   frmTest : TfrmTest;
 end;

 TForm   = class(TBaseRemoteObject);
 TFrame = class(TBaseRemoteFrame);

 TfrmMain = class(TForm)
 published
   btnShowModal: TButton;
 end;

 TfrmTest = class(TForm)
 published
   btnOk: TButton;
   btnCancel: TButton;
   framTest1: TframTest;
 end;

 TframTest = class(TFrame )
 published
   Button1: TButton;
   Edit1: TEdit;
 end;

 TButton = class(TBaseRemoteObject)
 public
   procedure Click;
 end;

 TEdit = class(TBaseRemoteObject)
 public
   property  Text : string  read GetText  write SetText;
 end;
In DUnitTesting I can now make the following calls:
RemoteApp.frmMain.btnShowModal.Click;    //create modal form frmTest RemoteApp.frmTest.framTest1.Edit1.Text := 'test';    //set textCheckEqualsString( RemoteApp.frmTest.framTest1.Edit1.Text, 'test' );  //check text
This would result in clicking “btnShowModal” of the main form, which will do a .ShowModal of “frmTest” (this is programmed in the remote client). All forms are normally accessible via the “Forms.Application” object or “Screen.Forms” array, so we can find “frmTest” in the remote root (RemoteApp). In this form, we have a frame “framTest1” with an editbox “Edit1”. I made a “Text” property which does a remote call in “SetText” and “GetText” to read and write the text:
procedure TEdit.SetText(const Value: string);
begin
 TRemoteControlExecutor.Execute(Self, 'Text', [Value]);   //set “text” property with value
end;

function TEdit.GetText: string;
begin
 Result := TRemoteControlExecutor.Execute(Self, 'Text', []).AsString;
end;
How does it work...
An explanation of how the reading and writing of “Edit.Text” works internally:
The “TRemoteControlExecutor” does a reverse lookup of “Self” (in this case “Edit1”) to get the full path (“frmTest.framTest1.Edit1”). This is send to the remote client, including the function or property we want to read/write (“Text”) and the parameters for it (explained below).
When the remote client receives the call, it does a “TThread.Synchronize” to the mainthread. Then it searches for the form “frmTest”: is it “Screen.ActiveForm”, or somewhere in “Screen.Forms[]” or using “Application.FindComponent()”? When found, it does a recursive lookup for “framTest1” and “Edit1”. After that, it searches for a function named “Text” in component “Edit1” using the Delphi 2010+ rtti. In this case it won’t find such a function, so it searches for a property, and yes: property “Text” does exist :-). Now, a simple trick is done to determine a read or write of a property: if we have 1 parameter it is a write, if we have no parameters it is a read. The rest is easy with the new rtti: .Invoke() for a function, and SetValue()/GetValue() for properties. The result is written and send back to the caller.
This way you can very easy control a remote client! Seems nice and straight forward to me, isn’t it?


Remarks
The TButton.Click is done using WM_LBUTTONDOWN + WM_LBUTTONUP, instead of executing the .Click function: otherwise when a .ShowModal is done we will get a “remote lock”!
I also had to do an “Application.OnIdle” check, because creating and painting can take some time, and when a remote message is executed as the first message after create, it can give some strange results.

Tips
Note: by using the same classnames, it is easy to set up to lightweight remote facade proxy classes: you can just copy the first part of the form, for example:
type
 TfrmMain = class(TForm)
   btnShowModal: TButton;
   btnShowFloating: TButton;
   procedure btnShowModalClick(Sender: TObject);
   procedure btnShowFloatingClick(Sender: TObject);
 private
   { Private declarations }
 public
   { Public declarations }
 end;

Of course, this can automated if needed... :-)

And by the way: by using “Application.OnMessage” and “Application.OnActionExecute” I can record the clicked buttons and actions (WM_LBUTTONDOWN, find control under mouse, etc). Not included in this demo, but can post another demo if needed?

I extended the XMLTestRunner.pas with the duration of each test, very handy to see how long each test functions takes!

With TCP you can also control multiple (infinite?) clients in a whole network, to do a “massive” test :-).


Reactions and comments...
See the code and try it yourself! What do you think about it? A good way to do GUI testing or are there better ways? Please let me know!
http://code.google.com/p/asmprofiler/source/browse/#svn%2Ftrunk%2F-Other-%2FRemoteControl


woensdag 23 maart 2011

SDN event vr. 18 maart (deel 2)

Bob Swart: Delphi XE en Intraweb XI
De 3e sessie ging over de nieuwste versie van Intraweb die bij Delphi XE meegeleverd wordt. Dit zijn echter beperkte versies: je kunt beter upgraden naar de volledige versie (oa SSL, source code, IP binding, etc).

De nieuwste Intraweb versie is flink verbeterd en opgeschoond, maar dit is wel ten koste gegaan van oude features: geen HTML3.2/WAP, geen verschillende browser versies, geen partial updates, etc. Dit waren destijds features die hun tijd vooruit waren maar nu niet meer relevant zijn met de modernste browsers. Het is dus niet 100% backwards compatible, maar daarvoor zijn wel betere features voor in de plaats gekomen: volledige AJAX/Async support, betere authentication, betere URL handling, data pools, meer deployment mogelijkheden, etc.

Vooral de eenvoud van async updates (AJAX) is erg mooi. Je kunt gewoon in design mode in Delphi je schermen opbouwen en hier events aan hangen. Alle code die je typt is gewoon Delphi code en wordt gecompileerd. Intraweb zelf zorgt voor alle afhandeling: dus geen gepruts met HTML en javascript! Onderwater worden de wijzigingen dmv XML berichten uitgewisseld en omgezet. Dit alles heeft als grote voordeel dat alles “typed” is en je geen hard coded “GetElementById(‘label1’)” hoeft te doen.
Als demo werd bijvoorbeeld een scherm gemaakt met een edit box, een button en een label. Dubbelklik op de knop waardoor een OnAsyncClick event gemaakt werd en hierin werd de volgende code getypt:

procedure Form1.Button1AsynClick;
begin
label1.Caption := Edit1.Text;
end;


Et voila: als je iets in de edit box typt en op de knop klikt, dan wordt deze tekst in de label gekopieerd. Zo eenvoudig is het dus! Geen HTML, geen javascript: Intraweb zorgt voor de server side AJAX call en de het bijwerken van de wijzigingen. Zodoende kun je je zelf bezig houden met het echte programmeerwerk :-).

Bruno Fierens: Getting the most out of IntraWeb

De 4e sessie werd gegeven in het belgisch: een plezante taal om naar te luisteren, met woorden als ge, performant, opkuisen, effekes, etc :-).

In deze sessie werd uitleg gegeven over de TMS Intraweb controls, onder andere over het TMS Intraweb grid. Dit grid is volledig async te gebruiken: cell edits, cell clicks, summary footers, sorting, paging, row selection en moving, etc. Elke cell is gewoon in Delphi code aan te passen, zoals je dat ook normaal gewend bent. Persoonlijk blijf ik paging een beperking vinden van html, maar met dit TMS grid en de Intraweb AJAX afhandeling is het programmeren in ieder geval heel gemakkelijk!
Uiteraard kun je zelf ook html en javascript uitvoeren, al dan niet met behulp van extra Intraweb functies.
Kijk op hun site voor meer controls (charts, dialogs, trees, datetime, planners, etc).

Het mooiste van deze sessie vond ik de demostratie van de nieuwste TMS iPhone controls:
deze zijn gemaakt met de focus op AJAX, lage bandbreedte door alles in HTML5 en CSS3 uit te voeren (geen images!), client side javascript, etc. De controls gedragen zich zoals normale iPhone controls doordat de specifieke touch events gebruikt worden. Hierdoor hoef je geen native iPhone app te maken, met alle elende van dien met de Apple App Store (keuring door Apple), 30% inkomsten betalen, etc.

Als voorbeeld is voor de mannelijke programmeurs een “Model Agency” site gemaakt :-). Deze werkt erg mooi op een iPad (en in beperkte mate ook in Google Chrome, doordat deze geen touch events maar een muis heeft):
De focus ligt eerst op iPhone/iPad, daarna Android en vervolgens voor de Desktop (Google Chrome, Firefox 4, IE9, etc), zolang de browsers maar HTML5 ondersteunen.
Mocht je interesse hebben: ik heb deze demo zodat je hier zelf mee kunt spelen (helaas mag ik geen directe link geven).

SDN event vr. 18 maart (deel 1)

Afgelopen vrijdag 18 maart ben ik weer een keer naar een SDN event geweest. Het werd gehouden in het “Achmea Conferentie Centerin Zeist: een mooie locatie maar geen parkeergelegenheid dus je moest de auto op een vergelegen parkeerplaats parkeren en via een pendeldienst op en neer rijden...

Pawel Glowacki: What's Cooking in Delphi labs

Als eerste een sessie gevolgd over de ontwikkelingen die er gaande zijn voor Delphi. Sinds de overname door Embarcadero is er veel verbeterd en veranderd (touch & gestures, cloud support, etc) en er zijn veel plannen en ideeen voor de komende versies (data binding, biometrics, voice, social, universal cloud API, parallelization, mobile, etc). Helaas kon en mocht hij weinig concreets zeggen, maar er wordt veel in geinvesteerd. Wat dat betreft was hij blij met Embarcadero: een solide en kapitaalkrachtige onderneming, niet beursgenoteerd dus geen investeerders die zich bemoeien met de roadmap!

De volgende versie gaat in ieder geval 64bit Windows en cross platform (MacOs en Linux) ondersteunen. Dit alleen in de compiler: er komt vooralsnog geen speciale IDE versie voor MacOs etc (hoewel dat wel zou kunnen), ze willen zich eerst vooral op een goede Windows versie richten.

Wel nieuw was de aankondiging dat de volgende versie vector based GUI controls krijgt, die cross platform zijn! Dit is mogelijk door de overname van KSDev, de makers van DxScene en VgScene. Hiermee zijn erg mooie en snelle user interfaces te maken, die door DirectX of OpenGl gerenderd worden (zie een vorige blog van mij hierover). Daarnaast is alles “object based”, dat wil zeggen: je kunt een listbox maken en hierin elke control als item toevoegen (button, image, panel, etc) in plaats van alleen een “listitem”. Een grid met allerlei knoppen en treeviews is zodoende eenvoudig mogelijk. Uiteraard zijn allerlei effecten mogelijk (scaling, zooming, rotation, transparency, transition paths, etc).

Trouwens niets over “Project Cooper” van RemObjects: dit is een Java compiler voor Delphi Prism! Hiermee kun je dus oa “native java” voor Android ontwikkelen.

Sander Hoogendoorn: One man, one Whiteboard and three markers

De tweede sessie was vermakelijk, met allerlei grappen en grollen. Ik had een boek over architectuur van hem gelezen, maar niet geweten wat voor een drukke komiek hij was :-).
Het was de 2e sessie, gehouden zonder agenda: het publiek bepaalde de onderwerpen. In een rap tempo ging het over DDD, Domain models, Business Objects, Dependency injection, validation, logging, AOP, MVC/MVP/MVVM/MVWTF, etc. Weinig nieuws (bekende termen) maar wel met praktische voorbeelden uitgelegd.

Wel interessant was de benadering van domain types: een persoon heeft een voornaam en achternaam. In plaats van deze het “string” type te geven, kun je beter een “HumanName” class maken, want een naam heeft bepaalde karakteristieken: geen cijfers, alleen letters en spaties, geen andere tekens. Dus string is te algemeen. Hetzelfde geldt voor creditcard, BSN/Sofi, rekening- en telefoonnummers.

Ook een goed aandachtspunt was het niet gebruiken van business objecten bij grote acties: bijvoorbeeld uitvoeren van uitgebreide rapportages of het bijwerken van veel records (alle salarissen van een groot bedrijf +10%). Als je duizenden records als data/business objecten moet laden, ben je een hele poos bezig...

dinsdag 8 maart 2011

Minidump reader for Delphi

Preface
After releasing the newest version of our software to a customer, we got complaints about a hanging Windows Service. There were no errors or stack traces of those moments, so I wanted to take a look at that service when it hangs (mostly see the stacks of a threads) with my (simple) Process Stack viewer. However, it happened in the early morning and they also could not wait till I was logged in anyway because of the production process. So they directly restart the service when it happens. I already made a simple "all thread dump" (stack traces of all threads) which is executed when a service is stopped (you normally don't stop a service, so when you stop it there is something wrong). But not all services made such a dump, so they were really "hanging".
Minidump
The next solution was to make a minidump. This can be done by any program and contains all kind of information: dll's, threads, etc. It is a snapshot of the process. However, you need Microsoft compatible debug symbols to view it in WinDbg (part of Microsoft Debugging Tools). You can use map2dbg to convert a Delphi .map file to a Microsoft .dbg file, but this does not always work and more important: .dbg files are not supported and used anymore! Only .pdb files can be used (more about that in another blog).
Reading a minidump
Fortunately, reading a minidump file is good documented, and also the record structures are converted to Delphi in JwaImageHlp.pas (part of the JEDI Windows API libary). So I created a small app to read some contents of a minidump file: system and cpu information, loaded modules, threads, etc. However creating a stack trace is little bit difficult: jclDebug.pas can only create stack traces of the current process, not of an offline process! But I already created some code for this in my sampling profiler, so I copied this code and modified it a bit, et voila: the stack traces of all threads in a mindump! (you need the original exe with the corresponding debug information: .map file, embedded .jdbg file, etc).
Raw stack
I only made a simple "raw" stack tracer (not by stack frames yet), so you get a lot of bogus and false positives because everything on the stack that is a possible code pointer is shown. But at least it works! :-)
How to use
First you need to make a minidump: see the demo project how to do this.
Then you can load this in the Minidump Viewer:
1: Load the dump
2: Show minidump content
Note: the original exe is tried to be loaded from the original location as stored in the minidump. If this file cannot be loaded, it is tried to be loaded from the current directory. The location is shown besides the "Load original exe" button. Use this button if you want it to be loaded from a different location (before clicking the "Show minidump content" button!)
Note 2: make sure you have the right debug symbols! So the original .exe + original .map file, or even better: the original .exe with embedded JDBG.

ScaleMM: fast scaling memory manager for Delphi

I released yesterday a beta version of ScaleMM: http://code.google.com/p/scalemm/.

Scaling!
This memory manager scales perfectly on multi core and multi cpu systems. I made this MM because FastMM does not scale at all!
ScaleMM scales perfectly on a quad core sytem (horizontal line from 1 till 4 threads, x-axis, slowly increases till 16 threads) but execution time (y-axis) of FastMM/D2010 doubles when 2 threads are used (and quadruples if 4 threads are used! etc).

ScaleMM2
I made 2 versions: the first version worked on top of FastMM (or other MM) and only handled small memory (<>1Mb). It take some time however to make this second version, because the medium memory handling was more difficult to make (split one block in dynamic pieces of different sizes).

Speed
The speed of ScaleMM versus FastMM is difficult to say: my own benchmark with mixed sizes and operations shows ScaleMM2 is 3x faster than FastMM/D2010, but in other benchmarks (allocs of same size, first alloc all then free all) ScaleMM2 turns out to be 50% slower than FastMM/D2010.
I hope I can find some time to do some more investigation (why it is much faster in one and slower in another test). Also an ASM optimized version would help of course :-).

Quality
The quality of ScaleMM2 seems good: I made some simple unit tests, and also ran the FastCode MM Benchmark (good and extensive stress test!). I made a lot of internal "CheckMem" procedures which checks for corruption etc. But I haven't done a real life production test yet...

Future
I have many ideas to improve and extend ScaleMM: detailed logging and statistics/usage (overhead, amount cached and over allocated, etc), "GC" thread (delayed release of freed memory, in case same memory is needed in e.g. the next for loop, background handling of interthread memory, etc), "Object Garbage Collection", etc.

However: my spare time is low! So if anyone can help me (or any company to hire/pay me :-) )...

Denomo: GDI handle leak check for Delphi

Last week I had to find an anoying GDI handle leak in one of the touch panel apps of my current customer. After some time it ran out of resources.

I started ProcesExplorer, double clicked on the touch panel process (so I could watch the number of GDI handles) and clicked through some screens of the application. I saw a growing GDI counter...

Next I placed some breakpoints and stepped through the code to find out where it came from. It took me quite some time, but I finally found it (of course: in a place I did not expect :-) a TBitmap was created for a button everytime but never released).

Next day, I got the same bug issue in another application. So I started thinking how to speed up finding these kind of leaks. I knew there was an application that could do it for me, but I could not find it back on internet. But after some googling I found a Delphi project: Denomo. It detours a number of Windows API's, like CreateBitmap, CreateBrush, etc and generates a list of unreleased handles and a stack trace per handle (where it was created) when you close your applicaiton.
However, it was not (unicode) compatible with Delphi 2010, and it needed a dll to run and a remote control app for the logging.

I made some small changes to make it compatible with Delphi 2010 (unicode, at least for the parts I needed) and made it standalone (no dll + remote control needed):
http://code.google.com/p/asmprofiler/source/browse/trunk/EXT/Denomo/
I also made a small demo/test project:
http://code.google.com/p/asmprofiler/source/browse/trunk/EXT/Denomo/gdileaktest/Project7.dpr

Now I can find GDI handle leaks very easy!