vrijdag 16 januari 2009

VMware ThinApp: Package Once, Deploy Everywhere

Met VMware ThinApp kun je willekeurige programma's gebruiken zonder te installeren. Hierbij draait het bewuste programma in een aparte "sandbox": je kunt dus virtualizeren zonder een complete VMware image te gebruiken! Alle harde schijf en Windows Registry toegang wordt afgevangen en geemuleerd.
Zo kun je bijvoorbeeld Microsoft Office 2007 op je USB stick zetten en op elke computer gebruiken, zonder te installeren!

Afhankelijk van de instellingen kun je ervoor kiezen voor een volledige sandbox: alle wijzigingen (behalve "My Documents" en Desktop) worden niet doorgevoerd in de echte Windows installatie, maar zijn alleen actief binnen de sandbox (ook na herstart). Maar er is ook een semi-sandbox mode: alle normale wijzigingen worden doorgevoerd, maar geen systeem wijzigingen. Deze laatste is handig voor Office: je kunt gewoon op de eigen plek je documenten opslaan.

Om een nieuwe ThinApp package te maken, moeten een aantal stappen in de ThinApp creator doorlopen worden:
  1. snapshot maken van Registry en lijst maken van huidige bestanden

  2. je programma installeren en instellen
  3. nieuwe snapshot maken van Registry en lijst maken van gewijzigde en nieuwe bestanden
  4. Alle verschillen tussen 1e en 2e snapshot worden in een aparte directory opgeslagen
  5. Selectie maken van de executables waarvoor een ThinApp koppeling gemaakt moet worden
  6. Isolation mode instellen
  7. Je kunt een MSI installer package maken, of ongecomprimeerd om makkelijk te testen

Vervolgens kun je een koppeling starten (zelfde icoontje etc, alleen executable start intern ThinApp op) en gebruiken. Het programma kan vervolgens alle bestanden op je computer normaal benaderen (lezen), maar wijzigingen worden (afhankelijk van instellingen) alleen binnen de sandbox opgeslagen. Alle registry instellingen die tijdens de installatie gemaakt zijn, zijn voor het programma binnen de sandbox gewoon transparant beschikbaar. Hierdoor denkt bijvoorbeeld MS Office 2007 dat het gewoon normaal op de computer geinstalleerd is.

Als je met bijvoorbeeld Process Explorer kijkt, zie je verder geen verschil tussen andere programma's. Het gebruikt alleen een extra dll, die waarschijnlijk de virtualisatie van Registry en Filesystem regelt:

1 opmerking:

Karst zei

Ik zal er eens mee bezig!

Groeten,

Karst